Nóż do sera jest niezbędnym sztućcem w każdej kuchni. Ułatwia on równe krojenie plastrów sera, zapobiega szarpaniu jego powierzchni, łamania się. Nóż taki charakteryzuje się „pustym ostrzem”, czyli ograniczoną do minimum jego powierzchnią. Zabieg ten eliminuje opory tarcia przy krojeniu, miękki ser nie zatrzymuje się i nie zalega na ostrzu. Nożyki dostępne na rynku są różnorodne, każdy ma inne zastosowanie. Znajdziemy sprzęt do krojenia małych i dużych kawałków sera miękkiego, czy też twardego. W sklepie można również dostać specjalny, bardziej zaostrzony nóż do parmezanu. Do dużych kawałków sera najlepsze będą noże z dwustronnymi uchwytami, które ograniczą wkład naszej energii w wykonywanie czynności krojenia. Rękojeść noża powinna być ergonomiczna i antypoślizgowa, gdyż zapewni nam to bezpieczeństwo i komfort użytkowania. Głowica wykonywana jest z drewna bądź tworzywa sztucznego, dzięki czemu jest odporna na niszczenie i zabrudzenia. Ostrze natomiast tworzone jest ze stali, warto więc przy zakupie zwrócić uwagę na to, czy dany nóż jest przystosowany do mycia w zmywarce.
Kategoria: Noże - noże kuchenne
Fiskars
19,45 PLN
6,99 PLN
11,72 PLN
16,20 PLN
16,89 PLN
29,70 PLN
39,00 PLN
39,00 PLN
39,00 PLN
42,44 PLN
47,97 PLN
62,24 PLN
64,90 PLN
79,90 PLN
97,90 PLN
109,28 PLN
114,39 PLN
143,99 PLN
159,99 PLN
185,90 PLN