Do obróbki ryb, przygotowania ich do spożycia potrzebne są niewątpliwie specjalne noże. Charakteryzują się precyzyjnością, gładko i równo tną delikatne mięso ryby na kawałki. Na rynku dostępne są noże do ryb o różnych zastosowaniach. Najbardziej znanymi są te przeznaczone do cięcia i filetowania płatów rybnych. Inne służą do oddzielania ości, usuwania łusek, trybowania bądź skrobania. Wszystkie te noże składają się z ostrza i głowicy. Ostrze wykonane jest najczęściej ze stali nierdzewnej bądź innych wytrzymałych stopów. Może być jedno bądź dwustronne, każdy znajdzie więc odpowiedni nóż dla siebie. Głowica może być wykonana z tworzywa sztucznego, drewna bądź stali. Ważne, by miała ergonomiczny kształt, chroniła przed ześlizgnięciem się ręki i skaleczeniem. Wiele modeli ma wyprofilowane rękojeści dla osób prawo i leworęcznych, co jest niewątpliwą zaletą. Przy zakupie należy zwrócić uwagę nie tylko na cenę, jakość produktu oraz producenta ale i na certyfikaty oraz dodatkowe funkcje, praktyczność i funkcjonalność sprzętu.
4,90 PLN
9,00 PLN
14,90 PLN
33,75 PLN