Brandy to napój alkoholowy otrzymywany poprzez destylację wina, w Polsce alkohol ten występuje często pod nazwą Winiak. Nazwa brandy pochodzi od duńskiego słowa, które w tłumaczeniu dosłownym oznacza „palone wino”. Typowa brandy zawiera od 35 do 60% czystego alkoholu. Po destylacji brany zazwyczaj leżakuje w drewnianych beczkach – przyjęło się, że jakość rośnie proporcjonalnie do czasu leżakowania. Czas leżakowania wpływa też na popularne oznaczania brandy, na przykład V.S.O.P. czyli Very Superior Old Pale, markowane też symbolem 5 gwiazdek, oznacza leżakowanie w drewnie przez okres minimum 5 lat. Brandy podajemy często po obiedzie w niskich szerokich kieliszkach zwężanych ku górze z krótką nóżką, znanych pod nazwą koniakówki. Kieliszki te występują w pojemnościach od 100 do 300 ml. Kieliszek napełniamy jednak maksymalnie do 1/3 pojemności (40ml max) dzięki czemu otrzymujemy bardziej skoncentrowany aromat. Znany niegdyś sposób ogrzewania brandy w dłoniach nie jest już stosowany ponieważ powstał w czasach gdy temperatura w mieszkaniach była dużo niższa niż dzisiaj. Odmianą brandy tyle, że z domieszką wina, jest również bardzo popularna w Polsce Metaxa.
97,00 PLN
875,00 PLN
1120,50 PLN
1352,00 PLN